Ми співпрацюємо з НСЗУ

Для чого вагітним робити аналіз на TORCH – інфекції?

Консультує:  старший лікар ЖК№2, лікар акушер-гінеколог Дмитрук Галина Іванівна

З перших днів вагітності жінці доводиться здавати безліч різних аналізів. Адже у цей період вона несе відповідальність не тільки за своє здоров`я ,але і за здоров`я дитини. Якщо загальний аналіз крові або сечі не викликає хвилювання у майбутньої мами, то вузькі та специфічні дослідження змушують насторожитися. Одним з таких лабораторних досліджень є аналіз на TORCH – інфекції. Термін TORCH утворений початковими літерами таких інфекцій,як : То – токсоплазмоз, R – краснуха (rubella), с-цитомегаловірус, H – вірус простого герпесу 1 і 2 типу.

Коли здавати аналіз?

Кращий час для здачі аналізу на TORCH – інфекції – стадія планування вагітності, за кілька місяців до зачаття. У разі  незапланованої вагітності – на ранніх термінах.

Наслідки зараження на TORCH – інфекції для плода.

Ступінь і вираженість розвитку внутрішньоутробних патологій залежить від періоду вагітності – чим раніше відбулося інфікування,тим більше згубні наслідки. Зараження в першому триместрі часто призводить до викидня або виникнення вад розвитку органів або систем.

Краснуха в цей період – пряме показання до штучного переривання вагітності.

Якщо аналіз на TORCH інфекції показав відсутність імунітету до будь-яких з хвороб, то це не привід впадати у відчай і нервувати. Адже при дотриманні певних правил ймовірність інфікування зводиться до мінімуму. Особливо, якщо жінка пройшла дослідження на етапі підготовки до вагітності.

Не ігноруйте поради свого лікаря, щодо проходження на TORCH-інфекції. Підходьте відповідально до власного здоров`я та здоров`я свого майбутнього малюка.