Ми співпрацюємо з НСЗУ

Профілактика раку шийки матки

З 23 по 27 січня  в Україні проходить Тиждень обізнаності про рак шийки матки. Відтак, у цей період  акушер-гінекологи Міського клінічного перинатального центру та онкологи Прикарпатського онкологічного центру проводитимуть  для жінок та дівчат профілактичні огляди.

Рак шийки матки (РШМ) – другий за поширеністю вид раку серед жінок після раку молочної залози. Кожна третя, на жаль, помирає з таким діагнозом. Цитологічний скринінг та його основа – ПАП-тест стали справжньою перемогою на шляху профілактики РШМ, допомагаючи виявити передракові зміни в клітинах шийки матки ще до того, як вони переростуть в злоякісний процес. Це дозволяє виграти час, призначити ефективне лікування.

Сучасні світові тенденції профілактики РШМ:

  • вакцинація населення проти ВПЛ (вірус папіломи людини) до початку статевого життя;
  • санітарно-просвітницька робота щодо факторів ризику (куріння);
  • статеве виховання (запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом ; застосування презервативів)

Як свідчить світовий досвід, провідна роль у первинній профілактиці РШМ належить вакцинації.

Основною складовою вторинної профілактики РШМ є цервікальний скринінг. ПАП-тест методом рідинної або традиційної цитології – ​це дослідження, яке використовується при проведенні скринінгу на РШМ.

ПАП-тест був і залишається першим етапом у діагностиці патології шийки матки. Він, на сьогоднішній день, зберіг життя десяткам мільйонів жінок у всьому світі.

Таким чином, головна мета виконання ПАП-тесту – це профілактика виникнення раку шийки матки, а регулярне ПАП-тестування – це musthave кожної сучасної жінки у віці від 18 до 65 років, яка з належною увагою та відповідальністю ставиться до свого здоров’я.

Виділіть годинку свого часу та пройдіть цитологічний скриніг, це може врятувати ваше життя!

Інформацію підготувала лікар-цитолог МКПЦ ГАЛЯС ВІРА ПЕТРІВНА