Ми співпрацюємо з НСЗУ

Фіброзно-кістозні зміни молочної залози чи мастопатія грудей

Фіброзно-кістозні зміни молочної залози або мастопатія грудей – це доброякісне утворення, яке  частіше всього виникає на фоні гормонального дисбалансу. Проявляється характерними ущільненнями невеликого розміру, пальпація (прощупування) яких може завдавати болю.

Важлива статистика

Фіброзно-кістозні зміни (в минулому мастопатія) – це найбільш поширена група захворювань грудей. Вони зустрічаються в 30 – 45 % здорових жінок і в 60 % пацієнток з гінекологічними проблемами. В групі підвищеного ризику – жінки у віці 40 – 50 років.

Фіброзно-кістозна хвороба має багато проявів: масталгія, мастодінія, мазоплазія, хвороба Мінца, фіброаденоматоз. Онкологія молочної залози розвивається в 3 – 5 разів частіше на фоні доброякісних захворювань грудей і в 30 – 40 разів частіше при деяких формах фіброзно-кістозних змін вузлового типу.

Фактори розвитку хвороби грудей:

  • Надлишкова вага тіла або різке схуднення;
  • вживання гормональних ліків або протизаплідних препаратів;
  • значне нервове потрясіння, хронічна втома;
  • порушення в роботі щитовидної залози, яєчників або наднирників;
  • нерегулярне статеве життя;
  • пізня перша вагітність і народження (після 30 років);
  • відмова від грудного годування;
  • інфекції;
  • аборт;
  • переохолодження або травми грудей;
  • паління;
  • спадкова схильність.

Ви виявили ущільнення: що робити

Остаточний діагноз “фіброзно-кістозні зміни” жінці може поставити тільки мамолог. Через це важливо провести ефективну первинну діагностику. Під час огляду лікар збирає анамнез, пропальповує молочні залози і лімфатичні вузли в підпахвовій зоні, проводить необхідне в кожному конкретному випадку клінічне обстеження. Він може призначити УЗД, мамографію, дослідження гормональної панелі або біопсію.

Що має насторожити:

  1. Болючість у місці новоутворення.
  2. Ущільнення в тканині грудей.
  3. Збільшення об’єму молочної залози без видимої на те причини.
  4. Набряклість у місці ущільненої ділянки.
  5. Виділення із сосків, не пов’язані з періодом вагітності і грудного годування.
  6. Зміни щільності і розміру лімфатичних вузлів в підпахвовій зоні.

Якщо ви виявили принаймні один, з цих симптомів, слід звернутись до свого лікаря акушер-гінеколога, а він, у разі потреби, скерує Вас до мамолога. 

Профілактика захворювань грудей

Важливо пам’ятати, що фіброзно-кістозні зміни в грудях – серйозне захворювання, деякі прояви якого відносять до передракових станів. Ця патологія не розвивається за 1 день, але може призвести в подальшому до великих проблем.

Щоб уникнути ризику розвитку хвороби, дотримуйтесь принципів здорового способу життя, уникайте стресових ситуацій, нормалізуйте і збалансуйте харчування, додайте фізичну активність в повсякденне життя. Варто знизити вживання кави та чаю, відмовитися від паління, включити в раціон більше овочів і фруктів. Обов’язково потрібно щомісячно проводити самоогляд і раз на рік приходити на профілактичне обстеження до гінеколога.

mammologycenter.com.ua