Ми співпрацюємо з НСЗУ

Скільки ваги можна набрати під час вагітності

Їсти “за двох” під час вагітності багатьом здається непоганою і навіть корисною справою. Часто майбутні мами дозволяють собі є в 2-3 рази більше, ніж зазвичай. Однак безконтрольний набір ваги під час вагітності може бути небезпечним для здоров’я мами і малюка. Це довели вчені, які провели кілька експериментів і дізналися, скільки в нормі повинна складати прибавка в вазі за перший, другий і третій триместр.

Перший і другий триместр

У першому триместрі більшість жінок не поправляються, а худнуть через токсикоз і нездужання. Вважається, що нормальною зміною ваги в першому триместрі є плюс-мінус 1-2 кілограми.

З настанням другого триместру, як правило, йде токсикоз, і майбутня мама починає налягати на все, що виглядає смачним. Саме в цей період найлегше набрати 8-10 кіло всього за пару місяців. Вчені попереджають: така надбавка у вазі є нормальною лише для жінок, у яких індекс маси тіла не перевищує 24,9 (розрахувати його можна тут ). Якщо цей показник вище, то вкрай не рекомендується набирати більше 5 кг за другий триместр.

Третій триместр

На останніх місяцях вагітності вага жінки збільшується за рахунок активного росту плода. З точки зору вчених, нормальною надбавкою у вазі в цей період вважається не більше 10 кг для жінок з індексом маси тіла до 25; і не більше 7 кіло для жінок, індекс маси тіла яких становить 26-30.

Вчені радять налягати тільки на “здорові” продукти при непомірному апетиті і харчуватися не менш 5 разів на день (ситний сніданок, збалансований обід, легка вечеря і корисні перекуси). Тільки так можна не допустити безконтрольного набору ваги під час вагітності.

https://tobemom.site/