Ми співпрацюємо з НСЗУ

Метод «Кенгуру» – як засіб виходжування «поспішайликів»

Передчасно народжені дітки потребують особливого догляду. Серед багатьох засобів виходжування «ранніх пташок» – метод «Кенгуру».

 В Міському кілічному перинатальному центрі застосовують метод «Кенгуру» для діток, які народились передчасно і з невеликою вагою. Це особлива техніка виходжування, коли мама тримає малюка у контакті шкіра до шкіри.

Метод «Кенгуру» – «шкіра до шкіри» має безліч переваг для недоношених немовлят та їхніх батьків.

Такий метод дозволяє:

  •  нормалізувати серцебиття, дихання та температуру тіла малюка. Материнські груди здатні змінювати температуру, адаптуючись до потреб дитини — наприклад, ставати холоднішими, коли в нього жар. Крім того, немовля інтуїтивно синхронізує серцевий ритм та дихання з мамою або татом.
  • підвищує насичення організму киснем. Глибоке розмірене дихання забезпечує достатнє споживання кисню, який потім доставляється до внутрішніх органів і тканин, сприяючи зростанню, розвитку та набору ваги.
  • Заспокоює малюка. Дитина звикає до серцебиття і голосу мами ще в утробі, тому після народження близький контакт із материнськими грудьми створює відчуття безпеки.
  • Поліпшує сон. Недоношені малюки, що мають багато тактильних контактів з батьками, відрізняються спокійнішим і якіснішим сном, під час якого швидше ростуть, розвиваються і набирають вагу.
  • Стимулює мозкову активність. Гарний сон, мінімізація стресів та покращення циркуляції кисню сприятливо впливають на розвиток мозку малюка.
  • Зміцнює імунну систему. Через шкіру немовляті передаються корисні мікроорганізми, що підвищують його імунітет.
  • Сприяє набору ваги. Отримуючи тепло від батьківських грудей, дитина витрачає менше калорій на зігрівання організму. Крім того, тілесний контакт стимулює фізичний розвиток, що також веде до збільшення маси тіла.
  • Зменшує плаксивість. Оскільки малюк краще спить і комфортніше почувається, він рідше плаче і легше заспокоюється.
  • Розвиває емоційний зв’язок із батьками. Коли немовля слухає дихання та вдихає запах шкіри мами та тата, закладаються основи прихильності та взаєморозуміння.
  • Допомагає налагодити грудне вигодовування. Завдяки частому контакту з материнськими грудьми новонароджений відчуває більше інтересу до годування, а у мами стимулюється вироблення молока.

Загалом «метод кенгуру» сприяє скороченню та вирішенню основних проблем при недоношеності та підвищує шанси на прискорену виписку з пологового будинку додому.

Батькам недоношених дітей контакт «шкіра до шкіри» дозволяє краще справлятися з тривожністю, вибудовувати тісний зв’язок з малюком і відчувати, що вони роблять все можливе, щоб він ставав сильнішим. Також дослідження показують, що метод кенгуру знижує ризик виникнення післяпологової депресії.

 На фото – мама Світлана тримає свого новонародженого синочка «шкіра до шкіри».