Ми співпрацюємо з НСЗУ

Профілактичні огляди та лікування жінок різних вікових груп

Однією із найважливіших складових кожного людського організму є репродуктивна система, і на відміну від чоловічої, жіноча дуже вразлива. Шийка матки схильна до патологій, котрі, в свою чергу, розрізняють на передракові стани та рак шийки матки. Підступність передракових захворювань полягає в тому, що вони часто протікають безсимптомно, а поява симптомів може спостерігатися на пізніх стадіях захворювання. 

 Передракові захворювання пов’язані з репродуктивною функцією жінки: ерозії, дисплазії та поліпи шийки матки, доброякісні пухлини яйників часто стають причиною безпліддя та в подальшому розвитку – онкологічних захворювань. Тому в підході до захворювань шийки матки дуже важливі своєчасна діагностика і раціональне лікування.

Слід зважати і на молочні залози,  в яких також можуть відбуватись патологічні процеси, що можуть сприяють онкозахворюванню. Кісти молочних залоз, мастопатії, фіброаденоми – це ті захворювання, лікування яких варто розпочати на первинних стадіях утворень.

 Акушер-гінеколог проводить профілактичне гінекологічне обстеження, у яке входить огляд та пальпація у гінекологічному кріслі, а за потреби, і  ультразвукову діагностику органів малого тазу (УЗД). Пальпація дозволяє виявити нетипові ущільнення, а також оцінити стан статевих органів жінки. Також під час огляду лікар обстежує молочні залози жінки на предмет виникнення патологій.

 Профілактичний гінекологічний огляд варто проходити хоча б 1 раз у рік, або частіше якщо є скарги або рекомендації лікаря.